بازار عرضه مسکن در وضعیت قرمز
قرارگیری «بازار عرضه مسکن در وضعیت قرمز» از سه عامل اصلی نشات میگیرد. عامل نخست به اثرگذاری وضعیت بازار زمین در سال گذشته بر بازار ساختوساز بازمیگردد.
از دیدگاه فعالان بازار ساختوساز، قیمت زمین و کاهش شدید عرضه ملک کلنگی بیشترین ضربه را به حجم فعالیت بسازو بفروشها در سال گذشته وارد کرد.
مطابق با آمار، میانگین قیمت ملک کلنگی در نیمه سال ۹۸، به مرز ۲۰ میلیون تومان رسید(هنوز آمار رسمی از قیمت ملک کلنگی در فصل زمستان ۹۸ منتشر نشده است).
رشد قیمت زمین به دلیل انتظارات تورمی مالکان، منجر به کمبود عرضه زمین به بازار ساختوساز و در نتیجه عدم تمایل سازندهها برای ورود به پروژههای مشارکت در ساخت شد.
یکی از دغدغههای جدی بسازوبفروشها برای ورود به پروژههای مشارکت در سال گذشته با توجه به افزایش شدید قیمت زمین، افزایش ریسک تکمیل پروژه ناشی از سیاستهای بینالمللی و اقتصادی و همچنین کاهش حاشیه سود سازندهها بود،
در نتیجه چنین نگرانی جدی از سوی سازندهها، حجم زیادی از فعالیتهای ساختمانی کاهش پیدا کرد.
عامل دوم، افزایش قیمت تمام شده ساختوساز ناشی از افزایش قیمت مصالح ساختمانی و همچنین رشد شدید دستمزد کارگران ساختمانی بود.
از آنجاکه بخش زیادی از نیروی انسانی فعال در بازار ساختوساز را اتباع افغان تشکیل میدهند تحت تاثیر شرایط اقتصادی و نوسانات بازار ارز در سال گذشته، نسبت به سالهای گذشته صرفه اقتصادی کار در ایران برای این گروه به شدت کاهش پیدا کرد.
از این رو بخش زیادی از سازندهها این گروه را از نیروهای کار خود حذف کردند اما گروهی که با استفاده اتباع افغان پروژههای ساختمانی خود را تکمیل کردند؛ هزینههای ساختوساز با افزایش شدید از این محل مواجه شد.
اما عامل سوم به رکود معاملات مسکن به دلیل نبود قدرت خرید مربوط میشود. در سال ۹۸، سهم واحدهای نوساز از فروش آپارتمانهای مسکونی در شهر تهران، به ۴۷ درصد رسید.
این در حالی است که سهم این گروه سنی از معاملات آپارتمان در پایتخت در اوایل دهه ۹۰، حدود ۵۰ درصد بود.
مجموع این عوامل موجب شد تا بازار ساختوساز و عرضه آپارتمان در شهر تهران طی یکسال گذشته در وضعیت قرمز قرار گیرد. اما با توجه به این کارنامه،
سوال اصلی آن است که آیا این وضعیت در سال جاری نیز ادامه پیدا خواهد کرد و بازار ساختوساز همچنان در وضعیت بحرانی قرار خواهد گرفت یا آنکه به سمت بالا چرخش پیدا میکند؟